Back to top
Κίνηση σημαίνει Ζωή!
'Άσκηση σημαίνει Ζωή''

Κίνηση σημαίνει Ζωή!

Και γιατί να κινηθούμε αφού τα έχουμε σχεδόν όλα έτοιμα και στο χέρι? Γιατί να κινηθούμε αφού όλα όσα θέλουμε είναι ένα «click» μακριά?! Η απάντηση είναι απλή αν σκεφτούμε από που προερχόμαστε και για τι είμαστε φτιαγμένοι!

Αν  δούμε την εξελικτική πορεία του ανθρώπου στο πέρασμα των χρόνων, η πρώτη διαφορά που θα διαπιστώσουμε είναι στη στάση του σώματος του. Ο άνθρωπος από τετράποδο ον εξελίχθηκε σε δίποδο και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Η προσαρμογή αυτή οφείλεται στην  ανάγκη του για επιβίωση.  Για παράδειγμα μέσα από αυτή την «ψηλότερη» θέση μπόρεσε να φτάσει περισσότερες τροφές (δέντρα). Οι ανάγκες όμως δεν σταματούν στην τροφή.  Εξίσου σημαντική ήταν και η ανάγκη του για προστασία από καιρικές συνθήκες, άμυνα από επιθέσεις άγριων ζώων ακόμα και από επιθέσεις ανθρώπων όταν τα αποθέματα τροφής μειώνονταν και υπερίσχυε ο «δυνατός».

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται, ευτυχώς όμως, όχι μόνο από την ανάγκη του για τροφή και άμυνα αλλά και από την ανάγκη του να εκφραστεί.  Η κίνηση είναι τρόπος έκφρασης και με την συνοδεία της μουσικής και του τραγουδιού, η κίνηση γίνεται και διασκέδαση! Λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη φυσιολογία, μέσα από την κίνηση εκκρίνονται ορμόνες ευτυχίας γνωστές και ως ενδορφίνες (happy hormones). Εξού και η ευφορία που νιώθουμε μετά από μία έξοδο, ένα περίπατο ή ένα πετυχημένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως κίνηση  δεν σημαίνει ταλαιπωρία! Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καλύπτει τις πρωτόγονες και διαχρονικές μας ανάγκες για επιβίωση. Είναι ένα πανίσχυρο μέσο και χάρη σ αυτή μπορούμε μέχρι και σήμερα να μιλάμε για το είδος μας.

Μέχρι πότε όμως θα μιλάμε για το είδος μας???

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε καθιερώσει έναν ακούραστο, βολικό και συνάμα καταστροφικό τρόπο ζωής όπου όλα βρίσκονται σε μία ακτίνα ίση με το μήκος του χεριού μας και όλα μας έρχονται έτοιμα!

Αν αναλογιστούμε ότι σχεδόν όλες οι σύγχρονες αιτίες θανάτου (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία κ.α.) σχετίζονται με την έλλειψη δραστηριότητας, είτε αυτή μεταφράζεται ως γυμναστική είτε ως μια απλή βόλτα, θα δούμε πόσο τρομακτικά αναγκαία είναι για τη ζωή μας η κίνηση.  Βλέπουμε πως η τάση της «έξυπνης» εποχής μπροστά σε ένα “smart pc”, ένα «smart phone», μια «smart tv» και όλα αυτά τα “smart”  που μόνο έξυπνους δεν μας κάνουν, μας καθηλώνουν σε μια στασιμότητα όπου δυστυχώς δε μας επηρεάζουν μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω κίνηση σημαίνει έκκριση ορμονών ευτυχίας που δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δεν αφήνουμε να μας χαρίσει το σώμα μας. Τόσο εύκολα και τόσο απλά! 

Ο Σωκράτης είχε πει ότι είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να δει την ομορφιά και την δύναμη του σώματός του. Είναι κρίμα λοιπόν να στερήσουμε αυτή την ομορφιά που απλόχερα μας χαρίζεται επειδή η καθημερινότητα το επιτάσσει.

Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να σηκωθούμε από την καρέκλα και τα υπόλοιπα αφήστε τα στη φύση και την αξιοθαύμαστη λειτουργία του σώματος μας!! Let’s make the moov!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ

Full Name