Back to top
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Δεκέμβρη!
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Δεκέμβρη!

Δεκέμβρης, ο μήνας της χαράς της ευτυχίας και της λιχουδιάς! Όμως πριν πέσουμε στην μάχη του μελομακάρονου και του κουραμπιέ ας δούμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μας φέρνει  ο Δεκέμβρης!   

Κουνουπίδι & μπρόκολο είναι πλούσια σε β-καροτένιο και βιταμίνη C.Είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος B, και ιδιαίτερα σε B2, B3 και B6, ενώ εμπεριέχεται σε αυτά και βιταμίνη Κ.Επίσης περιέχουν σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο. Συμβάλουν στην εγκεφαλική λειτουργία και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μαρούλι , ρόκα & αντίδια . Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικο οξυ  ,μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο. Συμβάλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών του καρκίνου, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην υγεία των οστών 

Παντζάρι  πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, φυλικό οξύ και κάλιο!Το βαθύ κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία β-κυανίνη!Το παντζάρι περιέχει φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να διευκολύνει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Πορτοκάλι & μανταρίνι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες!  Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εσπεριδοειδή βοηθούν  στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης,  στην μείωση των φλεγμένων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα   

Αβοκάντο πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων,  τα οποία συμβάλουν στην μειώση της "κακής" χοληστερόλης και βελτιώνουν την "καλή". Ακόμα περιέχει βιταμίνη Κβιταμίνη Cφυλλικό οξύκάλιο, φυτικές ίνες. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, smoothies αλλά μπορεί να καταναλωθεί και σαν ενδιάμεσο γεύμα!

Σταφίδες & σύκα ξεράτα αποξηραμένα σταφύλια ή αλλιώς σταφίδεςκαι τα ξέρα σύκα παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας!Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες δηλαδή μας δίνουν άμεση ενέργεια!Ακόμα περιέχουν φυτικές ίνεςσίδηροκάλιομαγνήσιο και ασβέστιο.Όπως όλα τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν στην διατήρηση της θερμοκρασίαςτου οργανισμού!

 

Καλό μήνα! 

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ

Full Name