Back to top
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
sponduloarthritida

Τι είναι? Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη και φαίνεται ότι είναι πολυπαραγοντική.

Η ΑΣ είναι μια επώδυνη, χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Συχνά εμφανίζεται προοδευτική δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και περιορισμός στην κινητικότητά της. Μερικές φορές η ΑΣ προσβάλλει και άλλα μέρη του σώματος, όπως τους ώμους, τα ισχία και τα γόνατα.

Στην ΑΣ, προσβάλλονται οι αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, όπως και οι αρθρώσεις μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης, που ονομάζονται ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η ΑΣ μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και να μειώσει την ικανότητα κίνησης και κάμψης. Η ΑΣ μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία του θωρακικού κλωβού (των πλευρών) σε ορισμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Τα αίτια της ΑΣ δεν είναι γνωστά. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών αρθρικών κυττάρων στους ασθενείς που πάσχουν από ΑΣ. Ορισμένα πράγματα που γνωρίζουμε είναι τα εξής:

- Η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίζει βασικό ρόλο στην ΑΣ. Σε πολλούς ανθρώπους, η παρουσία ενός συγκεκριμένου γονιδίου (HLA-B27) αυξάνει την πιθανότητα να προσβληθούν από ΑΣ.

- Οι ερευνητές έχουν διατυπώσει την υπόθεση ότι, σε ανθρώπους με προδιάθεση για ΑΣ, ρόλο στην πυροδότηση της νόσου μπορεί να παίζουν βακτήρια ή άλλοι μολυσματικοί παράγοντες.


Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Το πρώτο σύμπτωμα της αγκυλωτικής σπονδυλαρθρίτιδας είναι η φλεγμονώδης οσφυαλγία, δηλ. ο πόνος στη μέση και κυρίως στους γλουτούς, που οφείλεται σε φλεγμονή στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Χειροτερεύει με την ανάπαυση
- Βελτιώνεται με την άσκηση
- Είναι εντονότερος τη νύκτα και μπορεί να ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο
- Συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία στη μέση, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο σκύψιμο το πρωί καθώς σηκώνεται από το κρεβάτι του
- Μερικές φορές ο πόνος επεκτείνεται προς την οπίσθια επιφάνεια των μηρών, αλλά ποτέ κάτω από τα γόνατα
- Παρουσία ευαισθησίας στη πίεση των ιερολαγονίων αρθρώσεων, που αποκαλύπτεται όταν ο εξεταστής πιέζει με δύναμη και με τα δυο του χέρια πάνω στο ιερό οστό, καθώς ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα
 

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου ?

 1. Ιερολαγονίτιδα στη μαγνητική τομογραφία
 2. Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω κλινικά κριτήρια:
           Φλεγμονώδης οσφυαλγία
           Περιφερική αρθρίτιδα
           Ενθεσίτιδα
           Ραγοειδίτιδα
           Καλή ανταπόκριση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
           Οικογενειακό ιστορικό αγκυλωτικής σπονδυλαρθρίτιδας
           Αντιγόνο ιστοσυμβατότητας B27
           Αυξημένη CRP

ή όταν το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας B27 είναι θετικό και υπάρχουν δύο τουλάχιστον από τα παραπάνω κριτήρια.
 

Ποιός είναι ο στόχος της  θεραπευτικής αντιμετώπιση της νόσου ?

Στους στόχους της θεραπευτικής αντιμετώπισης της αγκυλωτικής σπονδυλαρθρίτιδας περιλαμβάνονται:

- Ανακούφιση από τον πόνο και γενικά έλεγχος όλων των συμπτωμάτων

- Αποκατάσταση ή βελτίωση και διατήρηση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης,

- Αναστολή της εξέλιξης της νόσου και πρόληψη της αναπηρίας

- Βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών

- Ύφεση της νόσου


Για να είναι όμως δυνατή η επιτυχία αυτών των στόχων δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις: πρώτον, η έγκαιρη διάγνωση και δεύτερον, η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αγκυλωτικής σπονδυλαρθρίτιδας είναι:

- Εφαρμογή καθημερινού προγράμματος εκτατικών ασκήσεων της σπονδυλικής στήλης καθώς και κλασσικών ασκήσεων γυμναστικής από όλους τους ασθενείς http://www.newsbeast.gr/health/arthro/494119/i-sumvoli-tis-askisis-stis-diafores-morfes-arthritidas

- Ασκήσεις με εύρος κίνησης
Αυτές οι ασκήσεις σας ανακουφίζουν από την ακαμψία και αυξάνουν την ικανότητα σας για να μετακινήσετε τις αρθρώσεις σας σε όλο το εύρος κίνησης τους. Οι ασκήσεις με εύρος κίνησης περιλαμβάνουν τη μετακίνηση των αρθρώσεων εντός του φυσιολογικού εύρους κίνησης, όπως το να σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας ή να μετακινείτε τους ώμους σας μπροστά-πίσω. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνονται καθημερινά ή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.


- Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Αυτές οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να χτίσετε δυνατούς μύες που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη και στην προστασία των αρθρώσεων σας. Η προπόνηση με βάρη είναι ένα παράδειγμά μιας άσκησης ενδυνάμωσης που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμη ή και να την αυξήσετε. Κάντε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης σας μέρα παρά μέρα – αλλά πάρτε μία μέρα επιπλέον ρεπό αν οι αρθρώσεις σας πονάνε ή αν παρατηρήσετε κάποιο πρήξιμο.


- Αεροβική άσκηση
Οι αερόβιες ασκήσεις και οι ασκήσεις αντοχής βοηθούν στην συνολική φυσική σας κατάσταση. Μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία, να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού σας βάρους και να αποκτήσετε περισσότερη αντοχή. Παραδείγματα αερόβιων ασκήσεων χαμηλής έντασης που είναι πιο φιλικές προς τις αρθρώσεις σας είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Προσπαθήστε σιγά-σιγά να εκτελείτε μέχρι και 20 με 30 λεπτά αεροβικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να διαιρέσετε αυτό το χρόνο σε 10λεπτα, αν αυτό διευκολύνει τις αρθρώσεις σας.

 

- Άλλες δραστηριότητες
Κάθε κίνηση μπορεί να βοηθήσει, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι. Αν μια συγκεκριμένη άσκηση ή δραστηριότητα απευθύνεται σε σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν είναι κατάλληλη για σας. Βεβαιωθείτε ότι θα ενημερώσετε τον γυμναστή σας για την κατάσταση σας και αποφύγετε τις στάσεις ή τις κινήσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν πόνο.


Συμβουλές για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας

Ξεκινήστε αργά για να διευκολύνετε τις αρθρώσεις σας κατά τη διάρκεια της άσκηση, αν δεν είχατε δραστηριοποιηθεί για κάποιο καιρό. Αν πιέζετε τον εαυτό σας, μπορεί να κουράζετε υπερβολικά τους μύες σας, το οποίο θα επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές, καθώς ξεκινάτε:

-
   Θερμαίνετε τις αρθρώσεις που θα εξασκήσετε πριν από την άσκηση. Η θερμότητα μπορεί να χαλαρώσει τις αρθρώσεις και τους μύες σας και να σας ανακουφίσει από οποιοδήποτε πόνο πριν ξεκινήσετε. Οι θερμικές θεραπείες – ζεστές πετσέτες, ζεστές συσκευασίες ή ντους – θα πρέπει να είναι ζεστές, όχι οδυνηρά καυτές, και θα πρέπει να εφαρμόζονται για περίπου 20 λεπτά.

-   Μετακινήστε απαλά τις αρθρώσεις σας για να ζεσταθείτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ασκήσεις εύρους κίνησης για 5 έως 10 λεπτά πριν προχωρήσετε στις ασκήσεις ενδυνάμωσης ή τις αερόβιες ασκήσεις.

-   Γυμναστείτε με αργές και εύκολες κινήσεις. Αν αρχίσετε να νιώθετε κάποιο πόνο, κάντε ένα διάλειμμα. Ο έντονος πόνος και ο πόνος που είναι πιο δυνατός από το συνηθισμένο μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πάρτε το πιο χαλαρά αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή φλεγμονή στις αρθρώσεις σας.

Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας και μην σπαταλήσετε περισσότερη ενέργεια από όση πιστεύετε ότι μπορούν να χειριστούν οι αρθρώσεις σας. Πάρτε το χαλαρά και αυξήστε την ένταση αργά καθώς προοδεύετε.


- Η συστηματική άσκηση των μυών της σπονδυλικής στήλης και η εκπαίδευση του ασθενή για να αποφύγει την παραμόρφωση είναι εξίσου σημαντική.

- Να προσέχεις το βάρος σου. Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους θα μειώσει την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, και η ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιαστική για τη συνολική κατάσταση της υγείας σας και της ενεργητικότητάς σας. 

- Να τρώς υγιεινά (άφθονα λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια, 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, οχι στο αλκοόλ ή στα τρόφιμα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το φάρμακό σου.
 

- Να ασκείσαι τακτικά. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Ακόμη και η άσκηση μέτριας έντασης βοηθά στην ανακούφιση του άγχους με την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό. Οι ενδορφίνες θεωρείται ότι προάγουν το αίσθημα ευεξίας και μπορούν να ανακουφίσουν παροδικά τον πόνο. Να συζητάτε πάντα με το γιατρό σας πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης. 

- Να προσέχεις που και πως κάθεσαι.

- Να αποκτήσεις σχετικά σκληρό κρεβάτι.

- Να σταματήσεις το κάπνισμα.
 

- Να μην χάνεις το κουράγιο σου. Το γέλιο μπορεί να έχει θεραπευτικό όφελος.

Readmore:
http://medlabgr.blogspot.com/2014/10/blog-post_87.html#ixzz4ufeDjEH2

http://www.tosomasoumilaei.gr/ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ-ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
http://www.elire.gr/info_det.php?di=14
http://www.reymatologospatra.gr/content/πληροφορίες-για-τους-ασθενείς-με-αγκυλοποιητική-σπονδυλίτιδα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ

Full Name